Οι πολιτικές της παγκόσμιας οικονομίας οδηγούν σε οικονομική κρίση;

Economic Crisis

Οι πολιτικές των αμερικανών προέδρων Donald Trump και ο προστατευτισμός κατά των εισαγωγών βασικών εμπορευμάτων της χώρας του απειλούν μια παγκόσμια οικονομική κρίση καθώς συνεχίζεται η επιθετικότητά του εναντίον των βιομηχανικών χωρών.

Οικονομολόγοι και οικονομικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει για μια οικονομική κρίση που θα μπορούσε να εξαλείψει τις παγκόσμιες αγορές εξαιτίας της οικονομικής και εμπορικής πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ που επεκτάθηκε στους συμμάχους της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ.

Οι εμπειρογνώμονες δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για τις οικονομικές πολιτικές του Trump, επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις σε χώρες που χαρακτηρίζουν τον σύμμαχο της χώρας του ως Τουρκία και άλλους επιχειρηματικούς εταίρους, όπως η Κίνα και ο Καναδάς, λόγω πολιτικών διαφορών.

Χρεώσεις ταχύτητας

Η ενεργή επένδυση της Vestle είπε: “Από τότε που εντάχθηκαν στο Trump, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να επιβάλλουν βιαστικούς τελωνειακούς φόρους σε χώρες με εμπορικό έλλειμμα”

Εξήγησε ότι οι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ, όχι μόνο οι χώρες εταίροι όπως ο Καναδάς, η Κίνα και το Μεξικό, αλλά συμπεριέλαβαν χώρες λόγω πολιτικών διαφορών όπως η Ρωσία, το Ιράν και τέλος η Τουρκία.

“Η επιβολή κυρώσεων σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ από άλλο μέλος του ΝΑΤΟ είναι εκπληκτική”, ανέφερε, αναφερόμενος στις εμπορικές αποφάσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας.

Εναλλακτικές μέθοδοι

Οικονομικοί εμπειρογνώμονες είπε? Η Τουρκία θα μπορούσε να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους εύρεσης πηγών χρηματοδότησης, όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι χώρες του Κόλπου.

Αναμένει από την Τουρκία να ακολουθήσει την προσέγγιση της Κίνας να υποβάλει καταγγελία στον ΠΟΕ, αφού η Ουάσιγκτον επέβαλε πρόσθετους φόρους στα κινεζικά προϊόντα που εισέρχονται στις αγορές των ΗΠΑ

Τόνισε ότι οι χώρες που έχουν υποστεί εμπορικές διαδικασίες TRMP, εναλλακτικές λύσεις για την άμβλυνση των ζημιών τους, συνάπτοντας εμπορικές συμβάσεις μεταξύ τους.

Τόνισε ότι οι φόροι και οι κυρώσεις που επέβαλε η διοίκηση Trump άρχισαν πρόσφατα να ζυγίζουν την παγκόσμια οικονομία.

“Η συνέχιση του εμπορικού πολέμου είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια χρηματοδότηση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και δεν πρέπει να υποτιμούμε τον αντίκτυπο των εμπορικών πολέμων στην παγκόσμια οικονομία”, δήλωσε.

“Οι οικονομικές και εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα μακροπρόθεσμα σχέδια των παγκόσμιων εταιρειών”, δήλωσε ο Gregory Daco, οικονομολόγος της Capital Economics.

“Αν συνεχιστεί αυτή η ένταση”, ανέφερε, “οι εταιρείες πρέπει να αλλάξουν τα επενδυτικά τους σχέδια μεταφέροντάς τα γεωγραφικά και τομεακά”.

Ποιος φέρει την ευθύνη

Η Anne Petfour, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Προοδευτικού Οικονομικού Φόρουμ του Λονδίνου και διευθυντής της μακροοικονομικής έρευνας στο Φόρουμ, ανέφερε σε ένα άρθρο της Independent ότι η Trump δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την αναταραχή της παγκόσμιας χρηματοδότησης.

Εξήγησε ότι το αμερικανικό επιτόκιο αυξάνεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ένα βαρύ φορτίο στις χώρες του κόσμου.

Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η Αμερική θα αντιμετωπίσει ένα “σενάριο σοκ” αν ανταλλάξει τιμολόγια.

Ο οργανισμός προέβλεπε αύξηση κατά 35 με 40% στις τιμές των αμερικανικών προϊόντων και αρνητικό αντίκτυπο στην αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά περίπου 0,5%.

Προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου θα μπορούσε να φτάσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια του όγκου των παγκόσμιων εμπορικών ροών.

Μην χάσετε τίποτα!

Discover what's moving the markets. Sign up for a daily update delivered to your inbox

Πρόσφατα άρθρα

Δείτε τα όλα

Διευρίνετε Τις Γνώσεις Σας

Δείτε τα όλα

Κορυφαίες Προσφορές

Κορυφαίοι Χρηματιστές