Οι νικητές των παγκόσμιων ομολόγων για το 2021 προήλθαν όλοι από αναδυόμενες αγορές
Τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών υποτίθεται ότι θα κινηθο΄΄υν προς τα κάτω φέτος, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κινήθηκαν προς την απόσυρση κινήτρων. Αντίθετα, το παγκόσμιο χρέος με τις καλύτερες επιδόσεις προήλθε από αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα κρατικά ομόλογα που εκδόθηκαν από τη Νότια Αφρική, την Κίνα, την Ινδονησία, την Ινδία και την Κροατία ήταν στην κορυφή της κατάταξης 46 αγορών σε όλο τον κόσμο το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg μέχρι την περασμένη εβδομάδα.
Μόνοι τους κατάφεραν να αποκρούσουν το μεγαλύτερο ετήσιο άλμα στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων από το 2013, ένα σοκ που ήταν αρκετά ισχυρό για να ανατρέψει τις συναλλαγές μεταφοράς νομισμάτων και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.
Οι θετικές αποδόσεις που δημιουργούνται από τις πέντε αγορές θα πρέπει να δώσουν στους επενδυτές τουλάχιστον κάποια εμπιστοσύνη ότι η Federal Reserve θα είναι σε θέση να περιορίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια χωρίς να προκαλέσει έξαρση της παγκόσμιας αστάθειας.
Μια βαθύτερη ματιά στην απόδοση του 2021 δείχνει ότι οι κορυφαίες επιδόσεις έχουν ως επί το πλείστον πτώση στην τιμή, αλλά οι αποδόσεις κουπονιών ήταν αρκετά υψηλές για να αντισταθμίσουν αυτές τις απώλειες.
Τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών στο σύνολό τους έχουν υποχωρήσει 1,3% το 2021, σύμφωνα με ξεχωριστό δείκτη του Bloomberg.
Αυτό είναι ακόμα πολύ καλύτερο από ό,τι κατά τη διάρκεια του λεγόμενου taper tantrum του 2013, όταν το σήμα της Fed ότι θα περιόριζε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων τους οδήγησε σε πτώση 3,8% κατά τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένης μιας πτώσης 11% από το υψηλό του Μαΐου σε ένα χαμηλό τρεις μήνες αργότερα.
Τα κουπόνια και οι διαφορές στα επιτόκια θα «διαδραματίσουν ισχυρό ρόλο» στις επενδυτικές αποφάσεις σε ένα αυστηρότερο περιβάλλον το 2022, δήλωσε ο Shafali Sachdev, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων και εμπορευμάτων για την Ασία της BNP Paribas Wealth Management στη Σιγκαπούρη. «Η επένδυση σε επιλεγμένα ομόλογα αναδυόμενων αγορών μπορεί να είναι ένας προνομιακός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, αντί να επιμηκυνθεί η διάρκεια ή να μειωθεί η καμπύλη πίστωσης».
Τα ομόλογα της Νότιας Αφρικής ήταν οι παγκόσμιοι βηματοδότες φέτος με συνολική απόδοση 8,7%, παρά το γεγονός ότι η χώρα ήταν η πρώτη που εντόπισε την παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού τον Νοέμβριο. Ένα κέρδος κουπονιού 9,02% αντιστάθμισε μια απώλεια 0,79% που προκλήθηκε από την πτώση των τιμών των ομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Οι κινεζικοί τίτλοι κέρδισαν 5,6% το 2021, της Ινδονησίας σημείωσαν άνοδο 5,2%, της Ινδίας σημείωσαν άνοδο 2,7% και της Κροατίας αυξήθηκαν 1%.
Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στην Ουγγαρία, το Περού και τη Χιλή: τρεις χώρες στις οποίες οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια κατά τη διάρκεια του έτους.
Ανοδική τάση
Τα ομόλογα στη Νότια Αφρική, την Ινδονησία και την Κίνα φαίνεται ότι θα επεκτείνουν τα κέρδη έως το 2022, σύμφωνα με την HSBC Holdings Plc.
Μια «ήπια ανοδική τάση» είναι δικαιολογημένη για τη Νότια Αφρική, καθώς η αγορά χρέους της έχει μια από τις πιο απότομες καμπύλες και τις υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές και προσφέρει αρκετά μεγάλη απόδοση ακόμη και σε βάση συναλλαγματικής αντιστάθμισης, αναλυτές με επικεφαλής τον Andre de Silva στο Χονγκ Κονγκ, έγραψε σε ένα ερευνητικό σημείωμα αυτόν τον μήνα.
Η Finisterre Capital είναι επίσης θετική για το χρέος της Νότιας Αφρικής και της Ινδονησίας.